Geschiedenis van Congo

Joseph-Désiré Mobutu
Congo was een Belgische kolonie, maar werd in 1960 onafhankelijk. Mobutu kwam in 1965 aan de macht en noemde het land Zaïre.
In Rwanda hadden de Tutsi´s lang de macht over de Hutu´s, maar ze verloren deze macht, waardoor er in 1994 een genocide ontstond. Hutu-milites gingen massaal Tutsi´s vermoorden. In 100 dagen werden er 500.000 tot 1000.000 Tutsi´s vermoord en gematigde Hutu´s. Dit stopte door een Tutsi-rebellenbeweging. Veel Hutu´s vluchtten toen naar het noordoosten van Congo. Ze stichtten een anti-Tutsi rebellengroep, de DFLR. Tutsi legers vielen noordoost Congo aan om de Hutu-milities onschadelijk te maken.
In 1997 begint de ´Afrikaanse wereldoorlog´. Daaraan nemen 9 Afrikaanse landen en een aantal rebellengroepen deel. De AFDL (Alliantie van Democratische Krachten) neemt Kinshasa in. Laurent-desiré Kabila grijpt de macht en veranderd de naam in Democratische Republiek Congo.
In 1998 zette Kabila alle Tutsi´s uit de regering en stuurde alle Rwandese en Oegandese functionarissen het land uit. De Tutsi´s kwamen hierdoor in opstand. Kabila riep hulp in van Hutu-rebellen om de oostelijke delen van het land te bevrijden van Rwandese bezetting. Rwanda, Uganda en Burundi bezetten delen van noordoost-Congo. Rwanda eiste een deel van Oost-Congo op en beschuldigde Kabila van een genocide tegen de Tutsi´s in
de Kivu-streek.
Er brak een oorlog uit tussen Congo, Rwanda, Uganda en Burundi. De oorlog werd vooral gevoerd door losse milities.
In 1999 komt er een staakt het vuren door het Lusaka-akkoord. De landen zouden samenwerken om de verantwoordelijken voor de genocide op te sporen, maar hier kwam weinig van terecht.

Laurent-Désiré Kabila

Joseph Kabila
In 2001 werd Kabila vermoord en opgevolgd door zijn zoon Joseph Kabila.
Rwanda en Congo sloten een akkoord. Er zou een controlemechanisme komen om de locatie van de Hutu-rebellen te vinden en als ze een bedreiging voor Rwanda vormden zouden ze onschadelijk gemaakt worden.
Het conflict in noordoost Congo gaat nog door. De CNDP (Tutsi-rebellengroep) en het Congolese leger strijden allebei tegen de DFLR (Hutu´s) . In 2009 gaat de CNDP deel uitmaken van het Congolese leger.
In 2012 splitsen honderden soldaten zich af van het Congolese leger. Zij noemen zichzelf de M23. (zie partijen)
Er kwam een nieuw conflict dat leidde tot democratische verschuivingen en belangrijke mensenrechten voordat de M23 het land uit werd gezet door Congo en de VN. Er blijft geweld in Congo door andere gewapende groeperingen, zoals de DFLR en Mai Mai milities. (zie partijen)